Камери за лов – кратко ръководство за начинаещи (част 1)

Какво представляват камерите за лов?

Камерите за лов, познати още като game camera, trail camera или фотокапан, са самостоятелни цифрови камери, които заснемат фотографии и/или видео файлове на животни или хора, които са в движение. Заснемането с камера за лов е полезен и рентабилен начин за наблюдение и записване на дивата природа и могат да се използват за целите на сигурността. Камерата за лов се състои от дигитална камера и пасивен инфрачервен сензор (PIR), който задейства камерата при улавяне на движение. Записите се осъществяват на стандартна SD карта, която директно може да бъде поставена във Вашия компютър, за да прегледате снимките и/или видео файловете. Хубавото на тези камери е, че може да наблюдавате голямо пространство, което е отдалечено от източник на ел. енергия и те могат да функционират в продължение на месеци, в зависимост от настройките.

Камерите за ловПриложение на камерите за лов

Камерите за лов могат да се използват в най-разнообразни ситуации. Повечето камери за лов се използват за наблюдение на дивата природа, но спокойно можем да използваме тази техника, за да проследим какво се случва в нашите затворени помещения, докато ни няма. Почти невъзможно е да забележите добре замаскирана камера за лов. Това ѝ качество е полезно, тъй като има опасност някой да се опита да я открадне. Това е и причината, поради която толкова много ловни камери се използват за откриване и записване на незаконни действия като кражба на кабели, изхвърляне на промишлени отпадъци, влизане с взлом и извършване на други престъпления. Камерите за лов са използвани за наблюдение на леговища на дребни хищници, без опасност да се смущават животните – което би ги изплашило и би ги накарало да предпочетат да останат скрити. Камерите за лов се използват за наблюдение на редки видове, напр. Шотландска дива котка и червена катерица. Дори са използвани за потвърждение на съществуването на популацията на снежните леопарди и тигри в Хималаите. Някои камери са използвани за заснемането на видео на носорози и слонове в Африка и дори са оцелели след директен контакт с тези животни. Камери за лов са използвани например в горите на Югоизточна Полша за заснемане на видове като дива свиня, черен щъркел, блгороден елен, златка, дива котка, вълк и рис. Снимани са фазани, сойки, язовци, лисици, порове и котки, дори иначе неуловимите златки и белки. Да не пропуснем и използването на камерите за лов и за вътрешно видеонаблюдение – как иначе ще разберете кой е унищожил запасите от шоколад вкъщи?

Защо Ви е нужна камера за лов?

Повечето от нашите клиенти искат просто камера, с която да заснемат животните близо до дома им и камерите за лов са перфектни за тази цел. Някои пък отиват по-далеч в желанието си да вземат камерата със себе си дори на почивка или пък да имат възможност да наблюдават дома си, когато ги няма. Тези камери, освен малки размери притежават и разнообразни функции. Наприер, можете да настроите повечето камери за лов в т.нар. time lapse режим, като по този начин е възможно да правите снимки или кратко видео на определен интервал от време, например веднъж дневно, за да проследите растежа на някое растение или разлистването на цветята в градината си. Един от клиентите ни притежава собствена винарна и лозе и се оплака от счупени огради и незаконно влизане в имота му на хора и диви животни, които нанасят, както се досещате, значителни щети. С използването на ловна камера той се надява да се идентифицират виновниците и да се вземат мерки срещу тях, което да предотврати проблеми в бъдеще. Друг наш клиент притежава пчелин и тази камера се оказа единствения подходящ начин да го охранява срещу крадци. Ако се интересувате от движение на хора и животни само в определени часове на деня, можете да настроите ловната камера да се задейства например само през нощта. Това е идеално в случай, че имате, да речем, домашни кучета, които обикновено тичат из двора през деня и биха могли непрекъснато да задействат камерата, докато вие искате да заснемете евентуални нарушители само през нощта.

​Следва продължение….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *